Yolculuk Araç mı, Amaç mı?

Yolculuklar bir noktaya ulaşmayı mı sağlar sadece, yoksa 'o noktaya varmak' ve 'o noktaya varma süreci' iki farklı amaç mıdır kişiye bağlı olarak? Kimisinin 'kaç saat yol, nasıl geçecek?' şeklinde sancılı bir süreç olarak gördüğü yolculuk, kimisine 'bir yolculuğa çıksak, gitsek, neresi olursa farketmez' gibi gelir... 

Biz çocukluğumuzdan beri hep akrabalarımızdan çok uzak şehirlerde yaşadık, dolayısıyla da her tatilimiz; ziyaretimiz 'uzun yolculuk'larla başlardı. Yolculuk da eğer uzunsa, adetten yolluk hazırlanır ve mola verilip bir güzel yenirdi. Keyifti yani kısacası, 'bir gitseydik de yesek içsek, gezsek tozsak'tı. 

Geçmiş zamanlarla konuşmam bu sürecin artık keyiften çıktığı anlamına gelmiyor aslında... Ama sanırım küçükken insan daha çok değer veriyor bu süreçlere. Çünkü siz büyüdükten sonra hayatta yerine getirmeniz gereken görevler, yapılacak işler artıyor ve zaman dediğimiz kavram daha çok değer kazanıyor. E uzun yolculuklar da bu zamanı bizden bir hayli alıyor... İnsan bir an önce A noktasından B noktasına ulaşmayı ve yapılacak işlerine devam edebilmeyi arzuluyor. 

Bu düşünce her ne kadar bir mantığa sahip olsa da, aslında 'an'ı yaşamaktan çıkmak anlamına da geliyor. Yolculuk dediğimiz kavram da, etrafı gözlemleyip farklı yaşam tarzlarına dair izler görebildiğimiz verimli bir süreç ve hayatımızda 'yapılacak işler' listesinde olması gereken başlı başına bir madde aslında. Aynı yolu takip ederek farklı çevre, doğa, kent dokusu, yaşam tarzı gözlemleyebileceğiniz bir süreç...

Yaşamdaki her keyif verici anın tadını çıkarmak gerekiyor. Yolculuğa çıktığınızda, B'ye vardığınızda yapacaklarınız üzerine odaklanmaktan ziyade, o anın ve etrafın keyfini yaşamalı, 'şimdiki zaman'da kalmalısınız.      Hatta bazen öyle zamanlar oluyor ki, bu süreç içerisinde  insan hem kendisiyle baş başa kalıp düşünme fırsatı buluyor, hem de farklı insanlarla iletişime geçip, dost dahi edinebiliyor.

Yani, yolculuklar da yapmanız gereken işin, bulunmanız gereken yerin bir parçası düşündüğünüzde... Eğer süreci planlıyorsanız bulunduğunuz noktayı baz alarak başlayın ki, yolculuk kısmı 'iki farklı zamanı birleştiren kayıp zaman aralığı' olarak kalmasın. Kitabınızı, müziğinizi ve yiyeceklerinizi hazırlayın, bir de kafanızı kurcalayan sorunları valize atın. B noktasına varana kadar tatildesiniz;))

3 yorum: Leave Your Comments

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı