Zor Kadın

Kadın olmak başlı başına komplike bir yaratılışken, bir de üstüne fazla analiz ve öngörü yapma mekanizmasına sahip olmak, işi çığırından çıkarabiliyor.

Bazen bu yükü kaldırmak gerçekten zor oluyor.

Mesela, zaten kadın olduğun için default olarak komplike düşünüyorsun. Karşındakinin yaptığı eylemlerin arka planındaki niyetleri az çok kestiriyorsun, bu yüzden her davranışı sorguluyor, her tavıra bir yorum getirme eğilimine giriyorsun.

Bunun üzerine bir de örneğin yaşamda fazla gözlem yapmak ve üstüne bilimsel tabanda psikoterapik bakış açısı edinmek eklenince, bu sefer önünden kedi geçse bunun enlem ve boylamlarını irdeliyor, bunun evrende var olan bir göktaşı ile olan bağlantısına kadar etki analizini değerlendirmeye başlıyorsun.

Bunları neden anlatıyorum?

Çünkü tüm bu altyapıyı bilmeyen, hele ki fazla düz mantık insanlar ile muhatapsan ve konu senin yaşamını etkiliyorsa, sahip olduğun bu metropol ve kozmopolit kişilik onlara ağır gelerek baskı oluşturabiliyor.

Yani şöyle düşünün, siz bir yük taşıyorsunuz ve bunun sebeplerini karşınızdakine aktardığınızda neden o yükü taşıdığınızı anlıyor (ya da anlamıyor) ve yükün yarısı ona geçiyor. Yani anladığında yükü otomatik almış alıyor, anlamadığında ise siz o yükü bölüşmeniz gerektiğine zorluyorsunuz ve bu onda yine bir yük yaratıyor.

Böyle komplike kişiliklerin yaşamda mutlu olmaları ne derece mümkün peki?

Aslında aşırı derece mümkün, hatta olmamaları için hiçbir neden yok.

Neden?

Çünkü farkındalıkları o kadar yüksek ki, her nimet için şükredebilmeyi, edinilen her şansın tadına varabilmeyi, anı yaşayarak anda kalabilmeyi başarabilen insanlar. Böylelikle mutlu olabilmek için gün içinde bile envai çeşit neden bulabilirler.

Yine de bunun aksi de fazlasıyla olabiliyor. Yani huzursuzluk ve arıza çıkarma durumları da maksimize olabiliyor. 

Neden?

Çünkü farkındalık boyutlarında o kadar kapsamlı analiz ve sentez yaparlar ki, durumları değerlendirirken bir o kadar da sorun ya da risk bulabilirler. Virus Scanner gibi düşünün. Bu da önlem alma, uyarılarda bulunma, huzursuz olma gibi kişinin ve tabiatıyla çevresinin üzerine kat be kat yük olarak dönüş yapabiliyor.

İşte bu yüzden kadın olmak zaten zorken, algı reseptörleri fazla gelişmiş bir kadın olmak çekilir gibi değil.

Hani bazen bu yüzden laf ediyorsunuz ya,

Bu durumun zorluğunu bir de gelin onlara sorun.

Nasıl zor, nasıl zor.


0 comments:

Yorum Gönder

More

Bu Blogda Ara

Translate

Archive

Recent Posts

Popular Posts

Top 10 Articles

Featured Posts

Most Trending

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı